Mengem-nos les males herbes, us sorprendràn!


Plantes silvestres

L’objectiu de l’activitat és que els participants descobreixin i comprovin com amb les plantes silvestres que tenim a tocar podem fer preparacions alimentàries d’allò més diverses i alhora d’allò més bones.   En la primera part de l’activitat ens desplaçarem per la zona de les hortes per tal de dur a terme una petita sortida etnobotànica i observar les plantes sobre el terreny. Farem una recol·lecció “a cegues” del material.   Un cop a l’aula posarem en comú tot el material recollit, i per començar separarem les espècies entre aquelles que són comestibles, aquelles que no tenen valor culinari, i aquelles que són tòxiques. D’aquesta manera transmetrem el missatge que si bé hi ha moltíssimes plantes comestibles al nostre entorn també n’hi ha d’altres de tòxiques amb les quals cal anar en compte, una mica com el que passa amb els bolets; i aprofitarem per parlar de les característiques bàsiques que ens permeten identificar els diferents plantes recollides, on les podem trobar, com i quan cal recollir-les, quines precaucions cal tenir en compte, i també com es podrien cultivar.   Feta aquesta selecció ens quedarem només amb les comestibles, amb les quals haurem de dur a terme els preparats alimentaris que ens hem plantejat inicialment. Principalment seran diferents tipus d’amanides, truites, batuts i refrescs.   Serà en aquest moment quan parlarem de com es poden cuinar les diferents espècies, quines són les seves peculiaritats i amb quins ingredients combinen millor. I finalment arribarà la part més divertida, tastarem els plats que haurem cuinat, per comprovar mitjançant el paladar quin ha estat el resultat de tot el procés.