Hostalric

Vila amb encant

Hostalric és un municipi que respira l’aire de la Costa Brava i que per la seva situació central permet descobrir la comarca de La Selva.

Els darrers anys, la vila d’Hostalric ha volgut mostrar el seu encant i la seva identitat medieval mitjançant la recuperació de la muralla que es conserva de manera quasi íntegra amb les seves vuit torres i el camí de ronda. Però els centelleigs del seu atractiu es reflecteixen també en els boscos i els torrents del seu terme municipal, en els murs de la fortalesa que domina el territori i en l’excel·lent gastronomia de la seva terra. Hostalric és un punt de trobada, un punt de parada i fonda, un hostal, ric i amb encant.

Dibuix vila encant
Dibuix domus historia

La seva ubicació dalt d’un turó, prop d’un riu, de fàcil defensa i ben comunicada, marca a foc la història d’Hostalric.

Ja els ibers i els romans que transitaven la Via Augusta ocuparen aquest territori. En època medieval la vila es va fortificar. L’any 1006, el Vescomte de Cabrera va jurar fidelitat a Ramon Berenguer III, naixent així la vila de carrers estrets i belles muralles, de tallers artesans i de cavallers amb cotes de malla. La identitat estratègica de la vila la reforça també el destacat i brillant paper que va tenir la vila a la Guerra de Successió i laGuerra del Francès, moment en que el castell es va convertir en la fortalesa que avui coneixem.

El castell, que avui encara presideix la vila, té el seu origen en un antic castro construït l’any 1145. 

Poc a poc, i a mans dels Vescomtes de Cabrera, es convertí en una fortificació de gran importància fins a la seva destrucció al segle XVII. El castell va ser reconstruït de nova planta a partir de 1716, després de la Guerra de Successió, seguint el model de les fortificacions franceses amb muralles en forma d’estrella, tres baluards, valls, torrelles de defensa, fossat i capella. L’any 1963, el castell i les muralles van ser declarats Monument Històric Nacional. Actualment, es pot visitar el castell seguint una ruta marcada i senyalitzada i a través d’una guia multimèdia que recrea el setge que va suportar la fortalesa enfront de les tropes franceses durant laGuerra del Francès (1808-1814).

Dibuix domus castell
Dibuix domus natura

Hostalric és un indret tranquil que permet entrar en contacte amb la natura tot passejant sota un paisatge sensacional, envoltat de muntanyes verdes prop de boscos d’alzines i rius. 

La natura ha estat generosa amb l’entorn d’Hostalric. Envoltat pelParc Natural del Montseny i el Montnegre, i enclavat en la confluència del riu Tordera i la riera d’Arbúcies, el municipi esdevé l’escenari perfecte per gaudir d’aquesta natura i degustar-hi els seus fruits.

La gastronomia envolta la vila d’Hostalric. Els embotits i el foie, la coca i el pà de pagès cuit amb forn de llenya, i els excel·lents productes d’horta com el singular salsafi són fruit d’una terra generosa. 

La comarca de La Selva disposa d’un potent teixit agroalimentari per el·laborar nombrosos productes gastronòmics d’alta qualitat. Tots aquests productes es donen cita a la Domus Sent Soví, i s’acompanyen d’altres símbols més universals de la cuina catalana.

Domus productes